DESCĂRCARE DOCUMENT

Ca urmare a aplicării prevederilor art. II punctul b) din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, începând cu data de 1 iulie 2017 au fost mărite  cu 15% soldele cadrelor militare în activitate, inclusiv ale jandarmilor, pompierilor şi celor încadraţi în alte structuri militare ale Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit informaţiilor primite de la conducerea Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere această situaţie, toţi membrii Asociaţiei, proveniţi din Jandarmerie, Pompieri şi alte structuri militare din M.A.I., care au trecut în rezervă până la data de 1 ianuarie 2016,  vor completa şi  trimite  Casei de Pensii Sectoriale a M.A.I., prin e-mail, fax sau poştă, până cel mai târziu la 14 septembrie 2017, cererea anexată, în vederea actualizării pensiilor, conform prevederilor art. 60 din Legea 223/2015.

Fac excepţie poliţiştii, întrucât soldele celor aflaţi în activitate vor fi majorate cu data de 1 octombrie 2017.

CONSILIUL EXECUTIV AL A.N.C.M.R.R. din M.A.I.

65 thoughts on “Comunicat referitor la actualizarea pensiilor militare

 1. De ce numai cei ieșiți la pensie până la 01.01.2016 să facă cerere (conform cu cele scrise de dvs.)? Cei ieșiți la pensie după această dată nu trebuie să facem cerere?
  Eu am ieșit cu 01.07.2016.

 2. În adresă, se vorbește doar despre structurile militare actuale ale MAI, poliția fiind
  tratată separat și discriminatoriu, urmând a fi reglementată după 01.10.2017. Se omite că, până la demilitarizare, toate subdiviziunile ministerului erau unitați militare, iar noi considerați militari, cu drepturile și obligațiile aferente statutului. Personal, fiind pensionat la 30.11.2001, m-am considerat și mă consider și acuma, militar, Nu am beneficiat de statutul de polițist, care nu-mi este aplicabil. Sunt absolvent de școală militară a M.I., cu durata de 2 ani, cu stagiul militar în termen indeplinit, timp de 1 an și 4 luni. Deci militar get beget.
  Cred că trebuie să cereți suplimentar informații casei de pensii sectoriale, prin ANCMRR din MAI . Dacă casa de pensii este întârzie recalcularea după 14.09.2017, înseamnă că mi se blochează actualizarea pensiei. Dacă aștept actualizarea, pentru poliție, risc să rămân pe dinafară, întrucât nu am avut statutul de polițist, la data pensionării fiind cadru militar. De ce, după modelul MAp.N, actualizarea nu se face din oficiu? Avem colegi, în zone izolate, cu afecțiuni neuro motorii, fără posibilități de informar, care vor rămâne fără actualizarea pensiei, desigur din vina Casei sectoriale de pensii a MAI. dar și a asociției noastre naționale. Aștept răspuns urgent.

 3. dan..
  din lege
  ART. 60
  (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
  a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
  b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

  ..e clar?!

  • Răspuns D.lui Niki Vasile: Când citezi un text de lege fă-l actualizat. Deci la 24 august 2017 ora 9:03 ați citat art. 60 din Legea nr.223/2015. La 07.08.2017 a intrat în vigoare OUG nr. 59/2017 după care art. 59 din Legea 223 a fost modificat și sună astfel: „Art. 59. Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”
   Și art. 60 a fost modificat și are actuala formă:„Art. 60. La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.” ATÂT !!! Așadar ați citat un articol care este abrogat implicit și acum are o altă formă Ne place, nu ne place aceasta este forma până când intră în dezbaterea Parlamentului. Va rămâne așa sau nu, este o altă discuție. E CLAR !?
   S-a difuzat și un model cerere de actualizare a pensiilor întemeiată pe un articol abrogat implicit și căruia i s-a dat o altă formă. Este un asalt de cereri ale polițiștilor pensionari de actualizare a cuantumului pensiilor cu salarii ale personalului activ care , până acum la 10 septembrie 2017, NU AU FOST MAJORATE! Spre regretul meu majoritatea colegilor care au depus cereri nu au citit textele de lege. După ce legiuitorii au creiat o bulibășeală legislativă și aberantă , începând cu OUG. 57/2016 și continuând cu OUG 59/2017 ne punem și intr-o postură deloc plăcută să revendicăm drepturi ce ne-au fost tăiate. Să nu uităm că în activitate noi am fost puși să aplicăm legea. Acum nu o mai citim?

 4. ,,niki vasile,, să ințeleg că cei ieșiți la pensie-militarii M.A.I.-după data de 01.07.2016, nu trebuie să facă cerere deoarece au alese cele 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. Mulțumesc anticipar!

 5. Citez din comunicat: „începând cu data de 1 iulie 2017 au fost mărite cu 15% soldele cadrelor militare în activitate, inclusiv ale jandarmilor, pompierilor şi celor încadraţi în alte structuri militare ale Ministerului Afacerilor Interne.” Formulare corecta: începând cu data de 30 IUNIE 2017 a fost MAJORAT cu 15% CUANTUMUL BRUT AL SOLDELOR DE FUNCTIE la cadrele militare…Si totuși nu exista aplicare uniformă la Casele de Pensii Sectoriale? Vezi comunicat CPS MAN din data de 21.08.2017.

 6. ,,niki vasile,, si „Mos” -Adica -militarii M.A.I. ieșiți la pensie.-după data de 01.07.2016, nu trebuie să facă cerere deoarece pensia lor va fi marita implicit, conform ART.60, aliniatul 1 litera a din LEGEA 223/2015????

 7. Politistii care sau pensionat dupa data de 01.01.2016, depun cerere catre CPS a MAI in vederea actualizarii pensiei conform art.60 din Legea 223/2015,

 8. cuna…
  unde scrie că cei ieșiți la pensie în baza legii 223, deci după 1.1.2016, trebuie să facă cerere?
  art.60.
  pct.1.
  lit. b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

 9. Cei de la m.ap.n și de la s.r.i. le-au comunicat pensionarilor lor să nu facă cerere, că vezi doamne că ei vor face actualizarea în baza ordinului comun, care spune că aceasta se face ,,de regulă din oficiu,,.
  Adică cam când ar vrea mușchii respectivilor!
  Dar ce are prioritate?
  O lege sau un ordin de miniștri, contrar legii respective?
  Cred că m.ap.n și s.r.i. vor avea probleme!

 10. Poate iese un oficial sau transmite un comunicat prin care sa ne lămurească cine trebuie și cine nu sa facă cerere și ăsta pentru cei care interpretează greșit sau nu știu sa citească legea.

 11. Nu mai cautati formulare tipizate de cerere pentru actualizare pentru ca am impresia ca nu gasiti pe Internet niciunde. Faceti sigurei cerere in care, avand in vedere Legea 152/2017 cu articolul care prevede marirea cu 15%, invocati prevederile art. 60 cu aliniatele respective, din Legea 223/2015, in baza caruia solicitati Casei de pensii sectoriala MAI sa procedeze la actualizarea pensiei militare. Nu uitati sa atasati la cerere un cupon de pensie cat mai actual in original. Ce-i asa de complicat?

 12. Toți pensionarii militari care sau pensionat în baza Legii nr.164/2001 vor beneficia de actualizarea pensiei militare de stat conform art.60 al.1 din Legea nr.223/2016 cu 15% ca urmare a intrării in vigoare a Legii nr.152/2017 pentru aprobarea OUG nr 99/2016!

 13. Nu vă doare mâna dacă faceți o cerere. Nu vedeți că nu este un document semnat și ștampilat (scanat). Și nici nu iese un purtător de cuvânt să afirme în fața camerelor de luat vederi. Deci, este o mică – mare abureală.

 14. Un comunicat la mișto nu poate modifica un articol din legea 223/2015. Faceți cerere și nu veți regreta. După 15.09.2017 își încetează efectul. Ei spun că din oficiu, dar după lege (după 6 luni). După 6 luni, deja e istorie. Hârtia este ieftină, 7 lei recomandata cu confirmare de primire. Chiar dacă s-ar face din oficiu, nu se va da retroactiv, pentru că nu ați avut interes, manifestat printr-o cerere. Succes!

 15. cineva care a primit decizie cu recacularea ,pe decizia noua recalculata .a iesit o suma cu mult mai mica decat cea in plata , dar undeva pe decizie ,cu litere mai accentuate scrie suma care ramane in plata, ce o fi asta net sau brut ,deoarece pe talonul din august nici brutul nici netul nu corespunde

 16. Ce iti ie si cu casa sectorialaa MAI nu stiu unde sa ma mai adresez am iesit in 2012 pe caz de invaliditate in 2016 am iesit la limita de varsta si nici acum nu mia dat pensia decat cea mizerabila de invaliditate tot am facut demersuri si imi zice sa astept e posibil asa ceva cine imu da un sfat

 17. nu putem lua cu legatura cu nimeni de a casa de pensii , nici la acel nr de telefon pus la disp pensionari ,ori suna ocupat ori nu rasp numeni.

 18. 1. De ce este necesara depunerea unei cereri si nu se apkica din oficiu prev art. 60/Lg. 223, ca la MAPn?
  2. Marirea salariala s-a produs inainte de intrarea in vigoare a Ord. 59, prin urmare actualizarea cuantumului pensiilor conf. art. 60/lg. 223/2015 trebuie aplicata pt toti. Asta e interpretarea corecta. Eu am introdus aceasta drept capat de cerere in procesul intentat Casei de pensii a MAI. in leg. cu recalcularea pensiei. Aceasta cauza are drept capete principale de cerere pastrarea indexarilor dobandite anterior si atacarea cu exceptie de neconstitutionalitate a OUG nr. 57/2015.

 19. Am primit in scris de la CSP ca se vor achita conf.art.67 din Legea bugetului de stat in trim.IV,in functie de alocarile primite.

 20. am sunat la casa de pensii si mi -au spus ca restantele de bani se vor da , ori la sfarsitul lunii noiembrie , ori la inceputul lunii decembrie !
  am vorbit si telefonic cu d-nul Coarna de la SNPPC si mi-a spus ca banii se vor da in luna Decembrie !

 21. Dar politistii de frontiera? Sunt impreuna cu politia? E o confuzie mare, pt ca din cadrele PF in activitate, cei pe care i-am intrebat, nu stiu bine ce s-a intamplat la 1 iulie 2017, adica marire, indexare, sau restante evhipament/norma hrana. Pt ca nu s-explicat nimic si nici nu s-a cunoscut mare lucru in urma impozitarii

 22. Citez din raspunsul primit astazi, 02.11.2017, de la C.P.S. a M.A.I. la solicitarea mea: „…DREPTURILE. DUMNEAVOASTRA DE PENSIE VOR FI ACTUALIZATE IN MOMENTUL IN CARE VOR FI APROBATE NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE AL ALGORITMILOR DE CALCUL PENTRU EFECTUAREA OPERATIUNILOR SPECIFICE REZULTATE DIN LEGISLATIA CE REGLEMENTEAZA DOMENIUL PENSIILOR MILITARE DE STAT”

 23. Se primesc instiintari scrise de la casa de pensii, catre cei care au facut cerere de actualizare, si se specifica faptul ca dupa ce vor fi emise normele de aplicare a ACTUALIZARILOR, se va trece la calcularea lor.
  Termen : la pastele cailor din partea guvernantilor pesedisti .
  Intru vesnica lor pomenire. Si se specifica ca nu are voie nimeni sa moara pina nu primeste actualizarile, functie de marirea soldei de functie cu 15%.

 24. Pentru actualizarea pensiilor militare conform art.60 al.1 din legea nr.223/2015 nu mai este nevoie de elaborarea altor norme!Pur si simplu trebuie aplicate prevederile legii nr.152/2017 pentru aprobarea O.U.G. nr.99/2016!Nu mai trebuie invocate alte norme!Asta este e o invenție de-a lor ca să
  tragă de timp! Se taraganeaza actualizarea pensiilor militare in mod voit!Prosteala si iar rosteala!

 25. Am primit instiintare prin care se specifica faptul ca ,,drepturile de pensie vor fi actualizate in momentul in care vor fi aprobate normele metodologice de aplicare al algoritmilor de calcul pentru efectuarea operatiunilor specifice rezultate din legislatia ce reglementeaza domeniul pensiilor militare de stat. Daca O.U.G. nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu a intrat in vigoare cu data de 15.09.2017 iar Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea O.U.G. nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare a intrat in vigoare cu data de 30.06.2017, exista ORDINUL M.A.I. nr. 31 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat. Nu mai inteleg nimic!!!

 26. Confirm cele scrise de domnul Duma Cornel. Atat domnul Coarna cat si M.A.I mi-au comunicat scris ca diferentele la pensiile recalculate vor intra in plata in luna decembrie.Probabil dupa ultima rectificare bugetara pe 2017.

  • Multumesc, un raspuns mai exact, caci si mie mi-a raspuns tot in scris d-na ministru, ca diferentele la pensiile recalculate se vor acorda in trim. IV.

 27. Prin telefon, in urma cu doua saptamani, cei de la casa de pensii au spus ca nu au primit nimic de la minister, fara nici un termen.

 28. ROMÂNIA
  MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
  CASA DE PENSII SECTORIALĂ
  -05.10.2017-
  COMUNICAT DE PRESĂ
  nr. 7 din 05.10.2017
  În data de 05.10.2017, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a
  efectuat plata diferențelor cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit
  prevederilor art. 109 alin. (1) şi ale art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile
  militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ce reprezintă diferenţe de pensie de
  la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi
  până la punerea în plată a pensiilor recalculate, în conformitate cu prevederile art. 67 din Legea
  nr. 6/2017 – Legea bugetului de stat pe anul 2017.
  Astfel, un număr de 11.802 de pensionari urmează să primească, în cont sau prin
  mandat poștal, după caz, drepturile bănești cuvenite.
  Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale

 29. Comunicat de presă – Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale

  marţi, 7 Nov 2017, 17:41 • Comunicate
  126 afişări

  Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. a achitat, pe data de 7 noiembrie, unui număr de peste 7.000 de pensionari militari, diferențele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările și completările ulterioare, și cele ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare.

  Drepturile au fost achitate pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare. Pentru 6.585 de pensionari, care au depus cereri până la data de 30 septembrie 2016, suma totală de plată a fost de aprox. 25,8 milioane lei, iar pentru cei 473 de pensionari care au depus cereri în perioada 1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017, suma totală de plată a fost de aprox. 3,5 milioane lei.

  Pentru cererile depuse în perioada 01 octombrie 2017 — 31 decembrie 2017, diferențele aferente anilor 2011-2013, se vor plăti într-o singură tranșă, în luna decembrie 2017.

  De asemenea, Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. a achitat toate drepturile cuvenite urmașilor urmașii personalului armatei decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, precum și ale soțului și/sau ale copiilor personalului armatei încadrat în grad de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare, în conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.88/2016, respectiv: pensii de urmaș, indemnizații și burse de studii.

  La momentul actual, la nivelul Casei de pensii sectoriale, nu există întârzieri sau restanțe la plata drepturilor cuvenite pentru beneficiarii de pensii militare de stat și alte drepturi sociale.

  În eventualitatea apariției unor neclarități sau nemulțumiri legate de cuantumul pensiilor sau al diferențelor primite, Casa de pensii sectorială a MApN va asigura întregul sprijin pentru clarificarea cu celeritate a tuturor aspectelor ridicate de către pensionarii militari și beneficiarii de drepturi sociale.

 30. Fraierii de la MAI mai asteapta pana ce vine Craciunul sau Anul Nou! Sa le fie rusine ca nu au curajul sa iasa macar cu un comunicat de presa! Rusine!!!

 31. Achitarea diferentelor se face probabil dupa bunul plac,atat timp cat,colegi de-ai mei care au depus cerere mai tarziu,au primit de luni bune diferentele!Probabil voi primi drepturile precum prima pensie,dupa 7 luni.Pentru unii muma,pentru altii ciuma!

 32. Niste puturosi dezinteresati. Parca ar da de la ei. Au scos telefonul din furca si suna numai ocupat.Ne ignora.Or sa ajunga si ei pensionari si vor vedea cum e. Au impresia ca vor ramane vesnic tineri.Se intoarce roata….MAPN s-a ocupat de oamenii lui impreuna cu ministrul care s-a implicat. Nu acelasi lucru s-a intamplat si la MI.

 33. Cei din conducerea ANCMMR MAI sa citeasca si ei comunicatul dat in 07.11.2017 al CSP din Ministerul Apararii.Apropo cand sunt alegeri sa-i felicitam pe acesti sefi cu suspendarea ?

 34. astazi, am primit pe card , pensia curenta si diferenta din suma taiata in cursul anului 2013, in conformitate cu art. 121/ legea 223.2016

 35. STITI CUMVA DACA LA CEKBANC S-AU VIRAT PENSIILE /,? DECE CASA DE PENSII NU AU UN SAIT CU FELUL VIRARII PENSIILOR LA BANCI , LA CEK INTOTDEAUNA NU STIM CAND PRIMESC PENSIILE DE LA CASASECT A MAI .

 36. La BRD , pensiile se ridica pe 10 ale lunii iar la CEC pensiile se ridica pe 14 sau 15 ale lunii. Eu am fost la CEC si m-am transferat la BRD. Si la Banca Transilvania intra tot pe 10.

 37. multumesc . voi face transerul .cat de curand , astia de la cec primesc pensiile si le pun pe card cand vor ei . au un protocol ,dar cred ca nici pe asta nu il respecta .ii tin cate 2 zile ca le aduca lor dobanzi .

 38. Buna ziua . Primesc si eu pensie de urmas pentru copii, dupa sotul, care a fost ofiter MAI, dar pana astazi, 14.11.2017 nu am primit pensia aferenta lunii in curs.Primesc pensia pe card si deobicei pe 12 ale lunii era in cont. Stie cineva daca s-au virat pensiile pe luna in curs pentru pensionarii MAI ?

 39. Nu a avut nicio valoare aceasta cerere, deoarece nici la data actuala cei de la Casa de pensii MAI nu au programul necesar pentru a rezolva aceasta problema Decat sa ne trimita adrese cu scuze si justificari mai bine isi bateau capul cu programul.

 40. In Monitorul Oficial, 905/17.11.2017, a aparut OUG 83 cu rectificarea bugetara. Foarte multi bani vor intra in conturile multor pensionari din MAI, care au in urma recalcularilor au avut mariri de cuantumuri la pensii..

 41. EU AM TRECUT IN REZERVA CUDREPT DE PENSIE MILITARA IN 01 OCTOMBRIE 2001 DUPA 42 ANI DE MUNCA ,DIN CARE 34 CA MILITAR POMPIER.PRIN RECALCULARE SA INJUMATATIT PENSIA MILITARA.CEALALTA JUMATATE ESTE IN PLATA!!!!!!!!!!!!!!.CEI CARE AU IESIT ACUM LA PENSI LA VARSTAICA SI ANI DE MUNCA FOARTE PUTINI,AU PENSIA MILITARA DE TREI ORI MAI MARE CA A MEA. IN CE TARA TRAIM?

 42. SAVA tu macar ai luat ajutoare si compensatorii .Cei iesiti dupa 2010 nu au primit nimic deci e normal sa aiba si eï macar pensie mai mare.Avantaj tot tu Tauteanu Sava

 43. pe decizia de pensie ,in urma recalcularii , primita in 28 iulie 2017 , mi se specifica faptul ca raman cu pensia mai mare deoarece in urma recalcularii , este mult diminuata .Pe decizie insa mi se specifica o suma mai mare cu 140 mai mult decat netul din fluturas ,aceata suma nu stiu ce reprezinta si daca inseamna ca o voi primi retroactiv .Mai este cineva in aceasta situatie si daca stie ce reprezinta:

 44. O INTREBARE?CUM S-A TRANSFORMAT PRIN RECALCLARE PENSIA DIN 31OCT.2001 DE 6 455 6OO LEI IN 1900 LEI,DACA REFORMA MONETARA A FOST FACUTA IN AUGUS 2006 SI CINE,CAND SI CUM POATE ANULA O DECIZIE DE PENSIE DATA IN URMA UNEI HOTARARI JUDECATORESTI DIN FEBRUARIE 2015.IN CE TARA TRAIM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *